Linux gjorde mina datorer bättre

Sedan jag gjorde om min Windows 10 filserver till en Linux server, som kör Ubuntu Disco Dingo, så har allting blivit så mycket lättare. Inga konstiga omstarter, inga virus, ingen malware. Mycket bättre "uptime", använder mycket mindre RAM minne, och processorn behöver knappt jobba längre. Datorn blir aldrig varm. Detta t ex. även fast Plex transcodar två video streams samtidigt till två olika enheter.

Det fiffigaste med Linux är att den kan göra om äldre hårdvara till att den känns nästan ny igen. Som ett exempel så gjorde jag också om min gamla MacBook Air från 2012 till att köra Ubuntu Linux också. Så från att nästan vara oanvändbar eftersom Mac OS använde allt RAM minne (8GB), och gjorde att processorn gick på högvarv så att batteritiden var obefintlig, till att kännas fräsch och snabb igen. Linux Ubuntu gjorde att den nu endast använder 800MB RAM minne (!!??), och processorn nästan aldrig går över 20%, och batteritiden är runt 4 timmar.

Det kallar jag effektivt. Så återigen, Linux kan verkligen göra gammal hårdvara ny igen.

Kommentarer