12-tums Macbook & iPad Pro - likheterna är för många

Här är en video om vad jag tycker om Apples nya 12 tums MacBook, och om likheterna med den beryktade iPad Pro. Personligen så skulle inte jag köpa en 12,9 tums iPad Pro om det bara är en större iPad som du måste använda ett tangentbord till eftersom den är för stor att hantera annars. Väldigt otympligt att hålla i händerna. Så den måste i stort sätt levereras med någon form av docka med ett tangentbord.

En 12,9 tums iPad Pro med tangentbord blir exakt samma som 12-tums MacBook. Både prestandamässigt och prismässigt. Den enda skillnaden som jag ser det är att Macbooken kör OS X och Mac appar, medan iPad Pro skulle då köra iOS och iOS appar. En annan skillnad är förstås att MacBook har en Force Touch trackpad istället för en pekskärm som iPaden har. Apple kommer aldrig att släppa en MacBook med pekskärm eftersom det är den sämsta användarupplevelsen man kan ha att behöva sträcka fram armen och peka på skärmen. Det är just därför de har uppfunnit Force Touch.

Vilken skulle du köpa?

Jag tror att Apple håller på och jobbar med att skapa “virtuella” tangentbord och touchpads, som kommer att fungera på mycket tunna ytor, där du kommer att “känna” tangenterna i fingrarna när du skriver tack vare Force Touch teknologin. Vi har redan börjat sett support för Force Touch i mjukvara för OS X. Till exempel nya versionen av iMovie där du får feedback när du når början eller slutet av ett videoklipp du redigerar. Du känner direkt i fingrarna när du når ändarna på klippet.

Force Touch är framtiden.

Källa är första avsnittet i min nya svenska podcast: svartlingcast - Stefan Svartling's tankar och visioner om prylar och teknik