Läckra Nokia N900! - En värdig konkurrent till iPhone!

nokia_n900
Nokia lanserar N900. Den markerar nästa steg i utvecklingen av Maemo-mjukvaran. Med inspiration från datorvärlden ger den Linux-baserade, open source Maemo mjukvaran en datorlik upplevelse i mobiltelefonformat.

Nokia N900 har utvecklats från Nokias tidigare generation av Internet Tablets och breddar urvalet för teknikentusiaster som uppskattar möjligheten att göra flera saker samtidigt och använda internet som de skulle göra på sin dator.

n900

Eftersom Nokia N900 körs på nya Maemo 5-mjukvaran är det möjligt för användare att ha dussintals applikationsfönster öppna och samtidigt dra full nytta av mobilfunktioner, touch screen och QWERTY-knappsatsen.

Skapat för att erbjuda datorprestanda i ett kompakt format, kompletterar Maemo Nokias övriga plattformar såsom Symbian som finns i Nokias smartphones. Jag säger slopa Symbian helt Nokia!

n900

Nokia N900 har en kraftfull ARM Cortex-A8-processor, upp till 1GB applikationsminne och OpenGL ES 2.0 grafik. Resultatet är möjligheten att utföra flera saker samtidigt, som på en PC. Att byta mellan applikationer är enkelt eftersom innehållet alltid är lättåtkomligt från skärmen. Den panoramaformade startskärmen kan utformas helt efter personliga behov, med favoritgenvägar, widgets och applikationer.

För att göra webbsurfning mer njutbart har Nokia N900 en högupplöst WVGA touch screen snabb och uppkoppling med 10/2 HSPA och WLAN. Webbläsaren drivs med Mozilla-teknik vilket gör att webbsidor ser ut som de skulle göra på en vanlig dator. Onlinevideo och interaktiva applikationer har full Adobe Flash 9.4 support. Maemo-mjukvaran uppdateras automatiskt över internet.

Det är enkelt och bekvämt att skicka meddelanden med Nokia N900 tack vare den utfällbara QWERTY-knappsatsen. E-postkontot sätts upp med några få knapptryckningar och Nokia Messaging samlar upp till 10 personliga e-postkonton. Textmeddelanden och IM-utbyten med vänner visas i en vy och alla konversationer organiseras som separata fönster.

Nokia N900 har 32GB minne som kan utökas till 48GB med ett microSD-kort. För fotografering erbjuder Maemo-mjukvaran och N900 ett nytt gränssnitt som hjälper användare att få ut så mycket som möjligt av 5-megapixel-kameran och optiken från Carl Zeiss.

Nokia N900 släpps på utvalda marknader från och med oktober 2009 och priset beräknas till 500 euro innan skatter och subventioner.

Hitta mer info här!

Kommentarer

 1. Och ja, jag vet att det inte är en mobiltelefon, men jag tycker ändå att N900 är en mycket värdig konkurrent till iPhone!

  SvaraRadera
 2. ERM ?? Det ÄR en mobiltelefon !!! Du kan ringa med den !!! kretskopplade mobilsamtal !!!

  SvaraRadera
 3. Men ni glömmer ju tillgången på programvaror!! Det är bara Iphone samt Android-baserade telefoner som har en chans som det ser ut nu. Och det på grund av det jättelika programutbudet för dessa miljöer. Vad skall man med en kraftfull processor, stor skärm och minne till om det inte finns tillgång till de program man vill ha? Ericson, Nokia med flera är chanslösa på marknaden för avancerade telefoner om de inte går över till Android!

  SvaraRadera
 4. Maemo är baserat på Linux och det finns ett helt drös med program för Maemo.

  SvaraRadera
 5. N900 är inte klassad some en mobiltelefon utan som Surfplatta/Internet Tablet eller som en del kaller det MID.

  SvaraRadera
 6. Jag vill bara påpeka att jag har en iPhone 3GS och en iPhone 3G och älskar iPhone! :)

  SvaraRadera
 7. Maemo har som tidigare nämnt redan ett hyffsat programbibliotek av programvaror då plattformen har funnits ett tag..
  Dessutom påstås det på vissa håll att den ska kunna emulera gamla s60-program, Ingen aning om det stämmer.
  Nya program ska tydligen via QT vara kompitabla med s60-programmen som även de ska använda QT. Båda Maemo och s60 och s60 efterträdare på symbian kan använda QT. Nuvarande s60 på symbian och gtk på Maemo ska tydligen vara transparent till Qt. Gradvis antar jag att själva miljön på båda plattformarna kommer konventeras till QT. Detta tydligen utan att användarna kommer märka någon skillnad.
  Målet verkar vara att alla plattformarna ska byggas helt i QT, redan idag kan alla köra QT (ganska självklart). Det är iallfall vad jag förstått från att surfa runt på dessa nokia/trolltech-bloggar.
  Så jag antar att meningen är att utveckling till både symbian och Maemo ska vara mer eller mindre native krosskompitabla med en omkompilering. Detta har ju alltid varit meningen med Qt redan långt inna nokia köpte trolltech.
  Se exempelvis den otroliga portabiliteten kde 4.X har.

  SvaraRadera
 8. Tank för en intressant kommentar!

  SvaraRadera
 9. Om nokia inte gjort några jätteförändringar med det underliggande i den nya versionen av Maemo så är känslan i Maemo att det verkligen är standardlinux med en fönsterhanterare anpassad till deras surfplattor. Det finns ju stöd sedan tidigare stöd för gtk, c++, c etc. och numera även python QT ochh om Nokia inte förändrat något skiljer sig Utveckling inte nämvärt från linux i allmänhet.
  Androids känsla med spärrad root-acess och från början avsaknad av systemverktyg och begränsat val av alternativ när det gäller utveckling (även om de backat på den punkten nu) skiljer ju sig ganska mycket från vanligt linux.

  Båda systemen har ju för och nackdelar. Men Maemo har i vart fall tidigare vart väldigt öpnna för att man som användare kan göra vad man vill. Android är ju mera inriktat på att vara öppet för företagen som använder operativet på deras telefoner.
  Tyvärr lär nog priset stiga ganska mycket med denna enhet. Tidigare Maemo-enheter har ju varit ganska billiga att köpa om man vill ha en portabel linux-enhet att leka med. Risken finns väll även att de med en pryl som vänder sig till en bredare marknad kommer göra den mera åt androidhållet. Bara en sådan sak att apt funkar ungefär som på debian är ganska kul.

  SvaraRadera
 10. Ja Maemo är verkligen en bra satsning av Nokia. Hoppas de nu slopar Symbian helt och går över till Maemo på deras telefoner också.. N900 kommer att kosta runt 5000 kr och det tycker inte jag är för dyrt. Återigen Tack för en mycket intressant kommentar!

  SvaraRadera
 11. Jo du kanske har rätt. Med tanke på den bättre hårdvaran är nog ett högre pris motiverat.
  n810 har nog exempelvis för lite minne för att flashsupporten igentligen ska vara speciellt motiverad, n900 borde lösa det. Dessutom får vi hoppas att n900 har ett bättre gpschip.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar