GPS Navigator - Årets Julklapp 2007

GPS Navigatorer utnämndes till Årets Julklapp av HUI i förra veckan och idag även av Elektronikbranschen. Detta är unikt och har aldrig inträffat förut.

TomTom, tillverkare av navigationslösningar, ger här sin syn på dubbelutnämningen och berättar samtidigt om några av sina modeller och deras funktioner. Bland annat om de nya produkterna i GO-serien.

"Vi är glada över att så många svenskar har tagit till sig den här tekniken. Inte bara för vår egen skull utan även för miljöns som besparas en del utsläpp genom att köravståndet minskas då man hittar rätt och kortast väg direkt", säger TomToms Nordenchef Jens Henriksen.


TomTom GO 920 T levereras med kartor över 41 länder i Europa, USA & Kanada förinstallerade på ett 4 GB internminne. Navigatorn innehåller de nya teknikerna TomTom Map Share samt Enhanced Positioning-teknik, har en slank design, extra stor 4,3 tums pekskärm, inbyggd FM–sändare (för att överföra ljud till bilstereon), röstigenkänning, text-till-tal funktion, handsfree-samtal, ”hjälp mig”-meny samt roliga extrafunktioner så som inspelning av egna röster för navigeringsinstruktioner. Med fjärrkontrollen kan man enkelt styra enheten från till exempel baksätet. TomTom GO 920 T finns i svenska butiker i december och kommer att kosta cirka 4 995 kr.


TomToms nya GO 720 har TomTom Map Share-tekniken, Enhanced Positioning-teknik, slank design, extra stor 4,3 tums pekskärm, inbyggd FM–sändare (för att överföra ljud till bilstereon), röstigenkänning, text-till-tal funktion, handsfree-samtal, ”hjälp mig”-meny samt roliga extrafunktioner så som inspelning av egna röster för navigeringsinstruktioner. TomTom GO 720 finns i svenska butiker nu och levereras antingen med kartor över Västeuropa för cirka 3 695 kr, eller med regionala kartor (TomTom GO 520) för endast 3 195 kr.


TomTom ONE 3RD Edition är en av de klart billigaste navigatorerna på marknaden. Produkten har fortfarande kartuppdateringstekniken Map Share och levereras antingen med regional karta för Sverige, Danmark, Finland och Norge förinstallerad på ett SD-kort och eller med karta över Västeuropa på ett 1 GB internminne. TomTom ONE 3RD Edition med regional karta kostar cirka 1 695 kr och med kartor över Västeuropa cirka 2 295 kr.

Funktionsförklaringar:
”Hjälp Mig”-meny
Den nya funktionen ”Hjälp Mig”, finns lättåtkomlig i huvudmenyn. Funktionen ger föraren information om viktiga telefonnummer och adresser som exempelvis till närmaste bilbärgning, läkare eller sjukhus – allt för att hjälpa till om olyckan skulle vara framme trots en säker bilkörning eller om någon annan råkat illa ut.


TomTom Map Share
TomToms nya Map Share är en kartförbättringsteknik, som gör det möjligt för användarna att snabbt och enkelt förbättra sina kartor. TomTom-användare kan ta emot ändringar som görs på vägarna i realtid och samtidigt korrigera kartorna direkt på den egna enheten. Det genomtänkta och användarvänliga gränssnittet gör det enkel att göra snabba kartuppdateringar som till exempel avstängda gator, meddela om återöppnade gator och omdirigerad enkelriktad trafik eller nya gatunamn.


Röstigenkänning
En annan ny funktion på de nya enheterna är röstigenkänning. Detta betyder att användarna har möjlighet att ställa in enheten på röstigenkänning och uttala gatunamnet eller staden man vill navigera till, istället för att hantera navigatorn manuellt.


Redo för trafikinformation
Produkterna är dessutom kompatibla med TomToms RDS-TMC-trafikmottagare, som man antingen köper till separat eller som paket (t ex TomTom GO 720/520 T). Med en RDS-TMC-trafikmottagare kan man ta emot den senaste och mest uppdaterade trafikinformationen. Detta ger en mer precis ruttkalkylering som tar trafikproblem längs vägarna i beaktning. Man kan även ta emot trafikinformation genom ett abonnemang på TomTom Trafik från TomToms PLUS-tjänster om man har en mobiltelefon med GPRS.

Kommentarer