Adobe släpper Flash Lite 3 för mobiler

Med nya inbyggda Flash-spelaren kan mobila enheter visa högklassig video och dynamiskt webbinnehåll.

Adobe Flash Lite 3 är en ny version av Adobe Flash Player som utvecklats speciellt för att byggas in i andra IT-produkter än persondatorer, bland annat mobiltelefoner och hemelektronik. Med Flash Lite 3 får tillverkare av mobila enheter, operatörer och innehållsleverantörer möjlighet att profilera sina produkter genom att ge användarna tillgång till Flash Player-kompatibel video, världens populäraste format för digital video, liksom att ta del av Flash-innehåll på webbplatser.
Bland andra Nokia och NTT DoCoMo planerar att leverera kommande modeller av mobiltelefoner med Flash Lite 3 inbyggt. Hittills har över 300 miljoner mobiltelefoner och andra mobila enheter med stöd för Flash levererats, och Adobe bedömer att över en miljard mobila enheter med Flash-funktioner kommer att finnas år 2010.
Flash Lite 3 erbjuder en mobil miljö med samma känsla som Adobe Flash Player ger för datoranvändare. På så sätt kan mobilanvändare ta del av innehåll när som helst och var som helst de önskar, samtidigt som prestanda för mobila enheter har förbättrats avsevärt tack vare effektivare resurshantering och optimering. Med Flash Lite 3 kan man skapa nya och mer attraktiva applikationer, gränssnitt och mobila tjänster med inbyggd video, eller utveckla nyskapande dynamiskt mobilt innehåll, till exempel bakgrunder, skärmsläckare och spel.
– Med stödet för video i nya Flash Lite 3 har vi passerat en viktig milstolpe i arbetet med att föra över användarmiljön från skrivbordet till mobilen, ett genombrott som kommer att förändra mobilbranschen. Med Flash Lite 3 kan morgondagens mobiler erbjuda ännu mer engagerande upplevelser, säger Al Ramadan, senior vice president for Mobile and Devices på Adobe.
I nära samarbete med Adobe har Forum Nokia startat en ny intressegrupp som ger Flash-utvecklare och designer tillgång till verktyg som de kan utnyttja för att få ut produkter till hela världens mobilanvändare. Forum Nokia är världens största öppna forum för mobilutvecklare, med 3,4 miljoner medlemmar. Här erbjuds utvecklingsverktyg, utbyte av affärs- och marknadskunnande och en rad andra resurser som hjälper utvecklare att nå ut till mobilanvändare med avancerade applikationer, innehåll och tjänster.
Adobe Flash Lite kan köras på flera plattformar, bland annat S60 på Symbian OS och Microsoft Windows Mobile 5, samt på inbyggda operativsystem för ett brett utbud av produktplattformar. Detta ger möjlighet att presentera innehåll på ett enhetligt sätt på olika slags enheter och förenklar också utvecklarnas arbete med publicering, testning och försäljning av Flash Lite-innehåll. Flash Lite finns tillgängligt omgående för operatörer och OEM-kunder. En förteckning med de enheter som i dag stödjer Flash Lite finns på: www.adobe.com/mobile/supported_devices .

Kommentarer