Åter till allvaret efter helgens iPhone hysteri

Nu när den värsta iPhone hysterin har börjat lagt sig, så börjar verkligheten återigen klarna.
Jag tror nog inte iPhone är något för mig. Även fast själva gränssnittet är revolutionernade, skärmen är stor och bra, webbläsaren ser riktigt läcker ut osv.
Allt iPhone kan göra kan jag faktiskt göra på min trogna Sony Ericsson M600i, och en del saker kan jag till och med göra bättre eller lättare.
Som till exempel skriva denna text ni läser nu. Den hade jag inte kunnat skriva lika snabbt eller lätt på en iPhone. Dels för att den inte har ett QWERTY tangentbord. Tangentbordet på M600i (och kommande P1i) slår vilket virtuellt tangentbord som helst.
Och dels för att det inte går att klippa och klistra text på en iPhone! Det skulle jag aldrig klara mig utan eftersom jag skriver så mycket på min telefon...
Dessutom så är batteritiden på en iPhone alldeles för dålig trots att Apple valde bort 3G.
På min M600i räcker batteriet en hel dag fast jag surfar med 3G och skriver och lyssnar på musik på den. Ibland räcker den flera dagar.
Att iPhones batteri är så pass sämre beror säkert på den stora skärmen. Det gör det ju inte bättre att man inte kan byta batteri själv på den som man kan på de flesta mobiler.. I så fall skulle man ju kunnat haft med sig ett extra batteri att byta med när det tar slut.

Webbläsaren i iPhone (Safari) kan visa webbsidorna i sin helhet. Framförallt i liggande läge. På min M600i som har mindre skärm kan jag inte det med den inbyggda webbläsaren. Men med senaste Opera mini 4 beta kan jag det. Den har en liknande finess som visar hela sidan först där man sedan enkelt kan zooma in på det området man vill läsa eller se. Opera mini är gratis och fungerar på de flesta telefoner.
iPhones gränssnitt ser riktigt läckert ut, men är det användbart? Eller är det bättre än det som finns i min gamla hederliga M600i?
Jag tror inte det. Scrollhjulet på min M600i tillsammans med den utmärkta pekskärmen, gör så att det fungerar mycket bra att navigera i gränssnittet. Jag tycker att man kan jobba så snabbt man bara kan med en M600i.

Då återstår bara media.
En iPhone kan spela upp olika musik och video format på den stora skärmen. Det kan min M600i också. Video går att spela upp i liggande läge med 320x240 pixlars upplösning. Där är iPhone bättre eftersom den har en upplösning på 480x320.
Fast på en M600i kan man använda trådlösa stereo hörlurar. Det kan man inte på en iPhone.

Jag kan faktiskt bara se två saker som en iPhone har som inte min M600i har - En kamera och 8GB minne.
Mer minne är inget stort problem eftersom på en M600i kan man använda utbytbara minneskort på upp till 2GB, det kan man inte på en iPhone :)
Och kamera får jag när jag köper en P1i i jul. Fast då en 3.2 megapixel kamera med autofokus och videoinspelning. Det har inte iPhone! :)

Kommentarer