Händerna på videokameran JVC Everio GZ-MG130

DSCN1483

Hårddisk videokameran Everio GZ-MG130 från JVC levereras med batteri, axelrem, programvara, laddare, USB kabel och en AV-Kabel.

DSCN1484

Det tog cirka 2 timmar att ladda batteriet fullt. Att filma är sedan så enkelt som att sätta kameran i ”On” läge och sedan trycka Rec. GZ-MG130 har ett mycket smidigt Auto läge som sköter alla inställningar, så att det blir så enkelt som möjligt att filma. Man kan givetvis också göra inställningar manuellt om man vill. Batteriet skall räcka till 2.5 timmars kontinuerlig inspelning.

DSCN1485

Förutom hårddisken så går det även att filma direkt till SD Card minneskort. Det tycker jag är ett bra alternativ eftersom SD kort är så billiga nu förtiden (2GB 399 kr). Kameran stöder dessutom de snabbare korten SDHC.

DSCN1486

Det lilla jag har hunnit filma med den så verkar kvaliteten vara riktigt bra. Den använder sig av JVC’s nya Gigabrid system som förbättrar bilden med olika brusreduceringssystem. Den kan också kompensera ljuset när man filmar automatiskt om man vill.

DSCN1486

Stillbilderna man kan ta har bara VGA (640x480) upplösning, så det blir inte någon höjdarkvalitet direkt, men det är bra att kameran har hela 34x optisk zoom. Då kan man ändå ta rätt intressanta stillbilder. Bilderna kan man lagra på SD kort eller på hårddisken.

DSCN1491

Det finns också en elektronisk bildstabilisator inbyggd för att minimera suddiga eller skakiga bilder.

DSCN1487

Filmerna lagras i ett format med filändelsen .MOD. Det är i själva verket en vanlig MPG fil innehållande en M2V video fil och en AC3 fil för ljudet. Jag har provat att döpa om MOD filerna till MPG och de fungerade då utmärkt i olika DVD Authoring program. Varför JVC inte gjorde så att filerna hette MPG istället är konstigt. MOD filerna fungerar dock utmärkt att spela upp i till exempel Windows Media Player utan att döpa om dem.

DSCN1488

Efter att ha installerat programvaran från CyberLink som följde med, så var det annars väldigt enkelt att föra över filerna till en dator eller bränna ut dom direkt till en DVD skiva. Efter att ha kopplat in kameran med USB sladdan så kan man trycka på antingen Direct DVD eller Direct Backup för att enkelt föra över filerna. Det fungerade mycket bra. Om man väljer Direct Backup så förs filerna över som dom är till en avsedd mapp på datorn. Nästa gång man trycker på knappen så förs bara de filer över som inte har förts över redan. Smart.

DSCN1489

Att bränna direkt till DVD var lika enkelt. Efter att ha tryckt på knappen Direct DVD så dyker en lista upp i datorn med alla filmer som finns och man kan enkelt se en förhandsgranskning av alla. I listan är det bara att markera alla man vill bränna och utrymmet på skivan beräknas automatiskt.

DSCN1490

Om man inte vill använda de medföljande programmen så kan man använda till exempel Utforskaren i Windows för att föra över filer. Både kameran och SD kortet dyker upp som varsin enhet i datorn efter att ha kopplat in den med USB. Enkelt.

DSCN1494

Det finns fyra olika kvalitetslägen man kan välja när man spelar in. Från Ultra till Eco. Med den högsta kvaliteten (Ultra) så kan man spela in 7 timmar video på den 30GB stora hårddisken, och med den lägsta (Eco) så räcker den till hela 37.5 timmar. Då blir visserligen upplösningen bara 352x576 (PAL), men det gör ju inget om man till exempel planerar att lägga upp ett filmklipp på YouTube.

DSCN1496

Det är väl det jag har hunnit testa än så länge, men ni kommer nog att få se en del filmsnuttar och bilder tagna med denna kamera framöver.

DSCN1497

Priset för JVC Everio GZ-MG130 är 4998 kr.

DSCN1498DSCN1500

Specifikationer:

Mediatyp


Hårddisk

Upplösning


0.8Mpix

Optisk zoom


34x

Digital zoom


800x

LCD-skärm


2.7tum

3CCD


Nej

Minnestyp


Hårddisk / Secure Digital

Inkluderat minne


30 GB

Upplösning stillbild


640x480

Analog anslutning


ut

DV-utgång


Nej

DV-ingång


Nej

USB


2.0

Bildstabilisator


Digital

Fjärrkontroll


Nej

Dimensioner


66x71x110mm

Vikt


320g

Kommentarer