Händerna på Sony Ericsson M600i smartphone

Detta är en äldre artikel som jag har postat på PRYLAR. Eftersom den webbsajten inte uppdateras längre och kommer att försvinna, så vill jag bevara en del av det som finns där.

Jag har köpt en Sony Ericsson M600i och efter cirka en veckas användning, så tänkte jag skriva om det som är bra och det som har varit dåligt så här långt.

Jag har försökt att skriva så mycket som möjligt på det inbyggda QWERTY tangentbordet för att kunna få mig en uppfattning om hur bra och snabbt man kan skriva på det.

DSCN1188.jpg

Vid två handsfattning går det faktiskt riktigt snabbt.
Jag har inte riktigt lärt mig att tycka om att använda de ord förslag som dyker upp i överkant, men helt klart är det ett tidsbesparande system.
Jag har inte brytt mig om att skriva med pennan direkt på den tryck känsliga skärmen. Jag tror inte det går så fort på det sättet.

DSCN1200.jpg

Efter att ha packat upp kartongen med alla grejorna, så märkte jag att det inte fanns med någon adapter för att kunna använda egna lurar när man vill lyssna på musik. Man får helt enkelt nöja sig med det stereo headset som följer med.

DSCN1189.jpg

M600i använder Memorystick micro (M2) minneskort - Det som följde med var bara på 128mb, så jag köpte ett nytt på 1GB i stället.
Det är bra att ha mycket utrymme att lagra filer på.

DSCN1202.jpg

Att surfa på internet var inte den där riktiga höjdaren jag hade hoppats på. Webb browsern Opera 8 var det inget fel på, utan det var mer det ekonomiska med att surfa mobilt som stör mig. Att ta betalt per MB är fel tycker jag.

DSCN1199.jpg

Den inbyggda RSS läsaren är riktigt användbar, men även där blir det dyrt i längden.

DSCN1198.jpg

Email däremot gick alldeles utmärkt att använda. Att till exempel blogga över email behöver inte bli så dyrt märkte jag.
De program som finns i telefonen är rätt bra. I Quick Office kan man både öppna och skapa Word och Excel filer. Däremot kan man bara öppna Powerpoint filer och göra vissa ändringar.

DSCN1203.jpg

Det som stör mig i framförallt Quickword är att programmet är otroligt slött. Det hinner inte alls med när jag skriver.
Ett annat program som finns är PDF+. Med det kan man öppna pdf filer. Det fungerade skapligt med små filer, men när jag försökte öppna en 3mb stor så gick det inte alls. Fast det fanns gott om minne kvar.

DSCN1195.jpg

Ett annat mycket störande och dåligt förfarande är att Sony Ericsson har med M600i slutat att stödja Win XP SP1!
Så jag var tvungen att installera SP2 innan jag kunde installera PC Suite..
Jag vet att det är lika dant med K800i, så det verkar som de tänker ha det så från och med nu.

DSCN1197.jpg

Det medföljande programmet Disc2Phone är rent skräp. För det första så "ringer det hem", och man måste registrera sig. Sådant är aldrig bra. För det andra, så verkar programmet klara att konvertera till MP3 och inget AAC format alls.
Då är det bättre att använda något Freeware.

DSCN1196.jpg

Så långt om programmen och internet.


DSCN1194.jpgsvartling.hopto.org


svartling.hopto.org

Att föra över filer till och från telefonen var enkelt och smidigt.
Det som fungerade bäst var att använda den medföljande USB kabeln i "filöverförings läge". Då blir M600i en egen enhet i datorn som man kan dra och släppa filer till. Om man istället har den i "telefon läge", så kan man använda filhanteraren, synkronisering, backup och andra PC Suite finesser.

DSCN1193.jpg

De två andra alternativen för att föra över filer på: Bluetooth och IR fungerar, men är inte lika snabbt och lite krångligare att ställa in. Det går till och med att surfa över Bluetooth om datorn man är kopplad till är på internet! Mycket bra om man vill uppdatera RSS feeds till exempel.

DSCN1192.jpg

Att lyssna på musik fungerar ungefär lika bra som på en Walkman telefon med en väsentlig skillnad att på M600i finns det inga avsedda knappar att sköta uppspelningen med. Det är rätt osmidigt att använda touch skärmen for att sköta media spelaren. Volymen går dock att höja och sänka med scroll hjulet. Med det medföljande headsetet kan man med fjärr kontrollen också pausa och starta musiken. Jag tycker media spelaren fungerar till räckligt bra för att jag skall sluta släpa med mig min mp3 spelare.

DSCN1190.jpg

Att spela upp film har jag inte provat än, men det fungerar säkert bra för skärmen är så pass stor och bra (320x240).

DSCN1191.jpg

M600i har stöd för A2DP Bluetooth profilen, så man kan streama musik i stereo trådlöst. Perfekt för Jabras headset BT600! Jag skall prova den kombinationen inom kort.

DSCN1188.jpg

Scroll hjulet på vänster sida fungerar bra men kanske är lite trögt för min smak. Jag använder det sällan men man kan faktiskt styra det mesta med det. Klicka på ikoner, bläddra i menyer och navigera på webb sidor. Jag använder tangentbordet och touch skärmen i stället men det är en vanesak. Pennan använder jag bara i yttersta nödfall - jag vill ha händerna fria.

DSCN1200.jpg

Skärmen är bra men den är mycket dålig i solsken utomhus. Det är praktiskt taget omöjligt att se någonting alls. Det är svårt att navigera telefonen då. Till och med att svara i telefon kan vara svårt i solen.
Skärmen blir också mycket fort kladdig eftersom man petar på den med fingrarna hela tiden.

DSCN1193.jpg

Headsetet man fick med är av snäck modell av det lite billigare slaget. Det hade varit bra om man hade fått sådana som man får med Walkman telefonerna istället. Som jag skrev på sidan ett av testen så fick man inte med någon adapter så man kan använda egna lurar.

DSCN1189.jpg


Efter att ha skrivit denna artikel så har jag uppdaterat mjukvaran i mobilen och efter det fungerar den helt perfekt. Jag är helnöjd med denna telefon. Läs mer om hur jag har använt telefonen efter denna artikel här.

Kommentarer