Händerna på Garmin nüvi 350 - GPS navigator

Detta är en äldre artikel som jag har postat på PRYLAR. Eftersom den webbsajten inte uppdateras längre och kommer att försvinna, så vill jag bevara en del av det som finns där.

Jag har fått äran att testa Garmins portabla nuvi 350 GPS navigator (tack Bengt-Åke!).

Den kom levererad i en kubisk kartong som innehöll GPS navigatorn som var förladdad med europa kartan, Sug propps fäste för bilrutan, USB laddare, USB kabel, Cigarettuttags-sladd för bilen, bärväska, Fästplatta för instrumentpanelen och Bruksanvisningar.

DSCN1163

DSCN1162

När jag höll Garmin nüvi 350 för första gången i min hand så gick det inte att undvika att känna hur otroligt portabel den är - Liten och Lätt! Endast 98 x 74 x 22 cm med en vikt på 145 gram.

DSCN1164

DSCN1165

QVGA TFT skärmen är 8,9 cm diagonalt på 320 x 240 pixlar och helt reflexfri. Den fungerar mycket bra i dagsljus och solsken.
Det finns inga knappar på den (förutom On/Off), så det är meningen att man skall peka på skärmen för att göra inställningar och navigera i menyer. Det fungerar helt perfekt även för någon med klumpiga fingrar tack vare den väl tilltagna skärmytan.

DSCN1166

DSCN1168

Den vita bakgrundsbelysningen gör också att det är lätt att avläsa skärmen i sämre ljus förhållanden.
Kort sagt: Skärmen är mycket bra!

DSCN1170

På sidan av nüvi finns en minneskort plats för att lagra bilder och MP3 filer på, En USB (mini) port och ett hörlursuttag (3,5 mm).

DSCN1169

För att kunna använda själva GPS mottagaren som är EGNOS/WAAS kompatibel med en nogrannhet på mindre än 5 meter normalt, så måste man fälla upp antennen som sitter infälld i bakstycket.

DSCN1172

DSCN1174

Om man bara vill använda den som till exempel MP3 spelare, så spar man batteri om man fäller ner antennen.

DSCN1179

Att navigera med nüvi 350 är en ren fröjd. Kartan är mycket lätt-avläst och framförallt rösten är otroligt bra. Man behöver inte ens titta på kartan, utan det räcker med att lyssna på färd beskrivningarna.
Kommandona var precis lagom avvägda tidsmässigt - Inte för tidigt och inte för sent.

DSCN1172

Batteri tiden var också mycket bra på mellan 4-8 timmar på en laddning.
Övriga finesser som till exempel den inbyggda MP3 spelaren fungerar bra, men jag tycker nog att sådana saker gör sig bättre i en avsedd media spelare än i en GPS. Men visst kan det vara bra att ha om man inte vill släpa på flera olika prylar samtidigt.

DSCN1173

Att lagra resemål och skapa rutter är mycket enkelt. Efter att ha sökt efter till exempel en stad och hittat den så är det bara att klicka på "Spara" så lagras den rutten som favorit. Att namnge egna platser är också enkelt - Tryck på stället på kartan och skriv ett namn! Det är också mycket enkelt att få fram närmaste bensinmack, restaurang, hotell och sevärdigheter.
Det går också att skapa ett delmål i sin rutt, men bara ett. Så om man till exempel vill besöka någon sevärdighet kan man lägga till den till den färdiga rutten.
ÅÄÖ fanns inte med på det inbyggda skärm-tangentbordet, men det fungerade bra att skriva A och O istället för dessa tecken och man fick fram rätt resemål ändå. Oftast så räcker det med att bara bokstavera några tecken av namnet på en stad, så får fram en lista med förslag på städer.

DSCN1167

Ett fel jag hittade var om man försöker slå på funktionen "trafik information" och man inte har en kompatibel radio mottagare inkopplad, så återställs alla inställningar till fabriks inställnigarna när man trycker på "OK" knappen på varningsrutan som kommer upp. Det är inte så roligt att behöva ändra alla inställningar till svenska igen efter det. Jag hoppas och förutsätter att det kommer en program uppdatering som åtgärdar detta fel.

DSCN1176

Ett annat problem är att det ibland tar väldigt lång tid att hitta satelliter när man slår på den.
Skulle man till exempel vara inomhus när man startar den och undertiden den söker efter satelliter går ut så kan det även hända att den aldrig hittar några satelliter, och bara söker och söker tills man stänger av sökningen och försöker igen. Detta problem kan vara väldigt irriterande.

DSCN1177

Garmin nuvi 350 är annars en mycket bra portabel och användbar GPS. Mycket bättre än de flesta konkurrenterna.
Jag giller framförallt den knapplösa kontrollen av den - Den tryck känsliga skärmen är så himla bra, och den inbyggda navigeringsrösten är så tydlig.

DSCN1163

Det enda den har emot sig är priset: 7300 kr är inte små pengar direkt. Speciellt inte när det finns andra tillverkare som har GPS modeller som bara kostar runt 4000 kr.

Kommentarer